Het good old blokje kaas is een van de meest geliefde Hollandse heerlijkheden. Zo geliefd zelfs dat 1 op de 3 Nederlanders Hollandse kaas meeneemt op vakantie. Maar hoe zorg je nou altijd voor de perfecte smaakbeleving?
Blokje kaas heeft warmte nodig
Koude kaas
Het geheim is even simpel als verrassend. Want je blokje kaas heeft gewoon een beetje warmte nodig. Je móét kaas in de koelkast bewaren, maar dat is eigenlijk jammer. Koude kaas heeft namelijk minder smaak en minder geur.
Haal kaas een halfuur voor consumptie uit de koelkast. Dan komt de smaak beter tot zijn recht.
Advies voor aroma’s
Gelukkig is er, volgens het Voedingscentrum, een eenvoudig trucje om die smaak- en geuraroma’s in volle glorie vrij te laten komen: je Hollandse kaas of blokjes kaas ruim voor consumptie uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Experts adviseren ‘minimaal een halfuur voor het eten’.
Helaas zweetkaas
Natuurlijke opwarming dus, maar pas op. Boven de 20 ºC gaan je geliefde blokjes kaas zweten. En hoe vetter de kaas, hoe meer zweet. Voor harde kaas betekent dit verlies van vocht en vet, dus kwaliteitsverlies. Kaas die je buiten de koelkast bewaart gaat ook sneller schimmelen.
Drie dagen houdbaar
We kunnen daarom niet om de koelkast heen. Kaas moet daarin worden bewaard. Verpakt in kaaspapier of folie is jonge of jong belegen kaas ongeveer één week houdbaar in de koelkast. Belegen en oude kaas blijven zo twee weken goed. Plakken en blokjes kaas en geraspte kaas zijn na openen ongeveer drie dagen houdbaar.
Vries je broodje met kaas ’s avonds in de vriezer. Dan is hij de volgende dag met de lunch ontdooit en lekker vers.
Kleffe hap
Naast zweten wordt kaas ook snel plakkerig. Het broodje met kaas dat je ’s ochtends smeert, is rond lunchtijd vaak al een kleffe hap geworden. Maar ook daaraan kun je iets doen. Smeer je broodje met kaas een dag eerder en gooi ‘m in de vriezer. ’s Morgens haal je ‘m eruit en met de lunch is-ie ontdooid. Je kaas is dan niet klef, maar vers.