Bierafval blijkt bijzonder duurzaam koeienvoer

Een kleine verandering in het dieet van melkkoeien kan een groot effect hebben voor het klimaat. Uit onderzoek blijkt dat bierafval in koeienvoer de methaanuitstoot verlaagt. De koeien vinden het lekker én het is nog gezond ook.

bierafval koeienvoer methaan

Bierbostel als milieuvriendelijk koeienvoer

Koeien maken lekkere melk van gras. Het verteren van dit gras is complex en daarbij komt ook het schadelijke broeikasgas methaan vrij. Om deze methaanuitstoot omlaag te brengen, onderzoeken specialisten al langer wat een koe het beste kan eten. Zeewier, zo blijkt bijvoorbeeld, doet koeien minder broeikasgassen uitstoten. Maar ook bierbostel, een restproduct bij het brouwen van bier, leidt tot een kleinere ecologische voetafdruk bij de melkproductie.

13 procent minder methaan

Behalve bierbostel kun je ook andere bijproducten mengen in veevoer, zoals koolzaadschroot. Dat is een overblijfsel uit de verwerking van koolzaad voor de olie-industrie. Het is de combinatie van dat bierbostel en koolzaadschroot die het ’m doet, blijkt uit een studie van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De koeien stoten hierdoor dertien procent minder methaan uit per liter melk.

Goed voor de spijsvertering

Bierbostel zorgt daarnaast voor meer eiwitten in het dieet van de koe én stimuleert de spijsvertering. En de koeien vinden het lekker – ook niet onbelangrijk. Bovendien is het een mooie manier om bierresten, die voor de mens niet consumeerbaar zijn, te recyclen. Een win-winsituatie dus! De Belgische minister van Landbouw Hilde Crevits noemt de resultaten van de studie dan ook bijzonder veelbelovend.

Nieuw dieet voor alle koeien?

Alle koeien aan het bier dus? Nou, zo ver is het nog niet. Want België en Nederland produceren weliswaar veel verschillende soorten bieren, het volume aan bierbostel dat overblijft is niet genoeg om alles op te lossen. Maar mogelijk kunnen boeren de methaanuitstoot ook verminderen met andere gefermenteerde graanproducten in koeienvoer. Het is de moeite waard om dat nog verder uit te zoeken.

Brood en koekjes van bierbostel

Wist je trouwens dat je van bierbostel ook brood kan maken? Dat bewijst de Amsterdamse start-up Brouwbrood. Bierbostel bestaat namelijk voor het grootste deel uit graan. Het bevat minder suiker en meer vezels dan normaal broodmeel: lekker én gezond dus. Er zijn ook brouwerijen die voedzame koekjes bakken van bierdraf. Kortom, genoeg manieren om dit gezonde bijproduct op duurzame wijze te recyclen!


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *