Betere melk met fitness app voor koeien

finess app

Hoe fitter de koe, hoe beter de melk. Maar hoe zorg je daar – dag in, dag uit – voor? Een Pakistaan die naar Nederland verhuisde denkt het te weten.

Met data, aldus Yasir Khokar, medeoprichter van het Amsterdamse bedrijf Connecterra. Zijn onderneming voorziet koeien van sensoren die inzicht geven in hun leef-, beweeg- en voedingspatronen. Een soort fitness-app, maar dan voor koeien. Khokar kwam op het idee in zijn woonplaats De Kaag. Daar raakte hij geïntrigeerd door de bewegingen van koeien in de wei.

Patronen in gedrag

In een interview met Fast Company zegt Khokar: “Op het eerste gezicht lijkt het alsof koeien de hele dag maar wat rondsjouwen en hun voeding herkauwen. Maar als je ze uitrust met sensoren ga je patronen in hun gedrag herkennen. Met die data kun je beter inschatten wanneer een koe het beste geïnsemineerd kan worden, of ze wel goed eet en of ze ergens last van krijgt.”

Gezonde koe

Vrij vertaald zijn gedragsveranderingen een aanleiding om aan te nemen dat er iets mis is met de gezondheid van een koe, aldus Khokar. “En een gezonde koe produceert meer en betere melk. Met ons systeem kunnen we zowel de koeien als de melkproductie optimaal gezond houden.”

Impact voeding

Behalve de analyse van beweging kijkt de methode ook naar de impact van verschillende soorten voeding op de koeien. Khokar wil Connecterra begin 2016 opengooien voor geïnteresseerde boeren die hun vee ‘willen uitlezen’. Zij kunnen zich via de site aanmelden als ze meer informatie willen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *