België: geen verband melk en kanker

Is er een verband tussen melk en kanker? De Hoge Gezondheidsraad in België, het belangrijkste adviesorgaan van de overheid bij onze zuiderburen, vond er geen wetenschappelijk bewijs voor. Volgens de Belgen hebben melk en zuivel helemaal geen invloed op het ontstaan of het voorkomen van kanker.

melk en kanker

Melk en borstkanker

De Belgen onderzochten vooral de link met borstkanker. Vooral op het internet wordt af en toe beweerd dat melk de kans op dit type kanker zou kunnen verhogen. Daar is al veel onderzoek naar gedaan, maar een duidelijke conclusie over de rol van zuivel bij het ontstaan of bij het voorkomen van borstkanker is er niet. De effecten die de ene of de andere kant op wijzen zijn maar heel klein en de studies spreken elkaar vaak tegen.

“Melk speelt geen rol bij het ontstaan of bij het voorkomen van borstkanker.”

Darmkanker

In Nederland is ook gekeken naar de link tussen melk en kanker. Door het gebruik van melk en andere zuivelproducten neemt de kans op darmkanker iets af, is de conclusie van al het wetenschappelijk onderzoek. Om die reden raadt de Gezondheidsraad iedereen in Nederland aan melk en zuivel regelmatig te gebruiken als onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Gezond voedingspatroon

Ook in België worden melk en andere zuivelproducten al jaren gepromoot door de overheid als een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Melk bevat immers belangrijke voedingstoffen, zoals bijvoorbeeld hoogwaardige eiwitten en vitamine B12, die je verder alleen in vlees of andere dierlijke producten tegenkomt.

Discussie over melk

Maar omdat er steeds meer discussie komt over de voor- en nadelen van melk, keken de Belgische wetenschappers nog eens naar al het wetenschappelijke bewijs over zuivel. De conclusie is degelijk, maar helaas wel oersaai. Melk is niet supergezond, maar ook niet slecht voor je. Het is gewoon voedsel.

Minder vlees

Net als in Nederland wil de Belgische overheid mensen stimuleren om de komende jaren meer plantaardige producten te gaan eten. Minderen in vlees is namelijk gunstig voor het milieu. Om toch aan belangrijke voedingstoffen als vitamine B12 en essentiële aminozuren te komen, worden melk en zuivelproducten als kaas, yoghurt en kwark steeds belangrijker. In vergelijking met vlees is de impact van zuivel op het milieu namelijk een stuk kleiner.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *