Ayran: 5 dingen die je moet weten

Ayran is een Turkse yoghurtdrank die steeds meer aan populariteit wint. In het Midden-Oosten wordt het al vele eeuwen gedronken. In het afgelopen jaar nam de vraag in de rest van de wereld ook toe. Vijf dingen die je moet weten over ayran.

ayran

Wat is ayran?

Ayran is een Turkse yoghurtdrank, soms ook wel Turkse karnemelk genoemd, die al eeuwenlang in Turkije wordt gedronken. Het smaakt een beetje zout, is een echte dorstlesser in de zomer en zit ook nog eens boordevol waardevolle voedingstoffen. We zetten de belangrijkste 5 weetjes voor je op een rij.

1. Ayran is zout

Het is even wennen als je het voor het eerst proeft: ayran heeft een zoute smaak. Het wordt namelijk gemaakt door yoghurt te mengen met water en zout. Zo ontstaat een drankje met een witte schuimkraag. Vroeger werd het daarna soms nog een paar uur in de warmte bewaard om het verder aan te zuren. Het is dus zeker niet te vergelijken met de ‘Hollandse’ drinkyoghurtsoorten die wij kennen met allerlei fruitsmaken en suiker of zoetstoffen. Maar… die zoute smaak maakt ayran volgens de liefhebbers juist zo lekker.

2. Het is goed voor je

Net als melk, karnemelk, yoghurt en andere zuivel zonder toegevoegde suiker, past dit type zuivel prima in een gezond voedingspatroon. Het is een bron van waardevolle voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten (proteïne), calcium en vitamine b12.

3. Het is echt Turks

Ayran is al duizenden jaren oud en alhoewel de exacte oorsprong niet bekend is, is de drank waarschijnlijk ontstaan toen Turkse nomaden de smaak van bittere yoghurt probeerden te verbeteren door het te verdunnen met water. Turkije is er trots op. In 2015 kreeg een frisdrankmaker zelfs een boete van 70.000 euro toen het ayran ‘beledigde’ in een reclame voor ijsthee. (In de reclame rapt iemand dat ayran hem slaperig maakt.)

4. Ayran is een echte zomerdrank

Dit drankje drink je gekoeld en als het even kan met ijsblokjes. Ayran drink is namelijk een echte zomerdrank, die vooral geliefd is omdat het dorstlessend is. Het wordt vaak gedronken bij een maaltijd of verwerkt in gerechten, zoals döner kebab of lahmacun (Turkse pizza).

5. Er is ook kefir, lassi en doogh

Naast ayran zijn er nog veel meer bijzondere yoghurtdranken uit het Midden-Oosten, die aan populariteit winnen. Lassi is bijvoorbeeld een yoghurtdrank die veel wordt gedronken in India en Pakistan. Dit is yoghurt, gemengd met water, zout, suiker of vruchten. Kaymak is Turkse zure room. Doogh stamt uit Perzië (Iran) en is in feite een soort ayran met munt. Kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en is een lichtzure drank, die vaak ook een beetje alcohol bevat.


Comments

  1. “Het is namelijk een echte zomerdrank, die vooral geliefd is omdat het dorstlessend is.”

    Maar er zit zoveel zout in, daarvan krijg je toch juist meer dorst?

    1. Dat er zout in zit is nou juist het goede aan Ayran.
      Zout houdt vocht vast. Het werkt dus tegen uitdroging
      En als je transpireert verlies je vocht en zout. Voilà

  2. ‘Maar er zit zoveel zout in, daarvan krijg je toch juist meer dorst?’

    Dat zou je zeggen. Maar het is niet het geval.

  3. Ik heb het sinds kort ontdekt en ben er echt verslaafd aan. Ik vind t ook een beetje naar feta smaken. Echt super lekker

    1. Ik zou het bij 2 mespuntjes laten op de verpakking is al zout toegevoegd en nooit het gehalte van zout onderschatten teveel kan ook schadelijk zijn. Een pakje yoghurt van 500 milligram heeft 2 mespuntjes nodig zodra je de eerste dag alleen de helft gebruikt voor een kom met musli en de andere dag dat pak met water &2 mespuntje s zout toevoegt en serieus het geeft heel erg veel verkoeling in je lijf ook zalig voor als je slecht tegen de hitte kunt..

    1. Dûh, je maakt het zelf. Dus precies zoveel zout als je zelf wilt. De toevoeging van (mineraalrijk) zout is niet alleen lekker, maar helpt ook de uitgezweette zouten weer wat aan te vullen.

  4. Ayran bestaat al heel lang. Geen duizenden jaren, maar toch.
    Turkije is een jonge natie. De oorsprong van de “Turken” (we spreken over verschillende stammen) ligt in Azië (Mongolië en Siberië).
    De Turken kwamen vanaf de 5e eeuw afgezakt richting Europa. En vanaf de 10e eeuw begonnen ze zich permanent te vestigen.
    De oorsprong van Ayran (Ariani, …) ligt verder in het verleden en is heel onduidelijk.
    Wat wel vast staat, is dat alle volkeren in de driehoek, India, Kaukasus en de Balkanlanden dit drankje drinken.
    Het is gezond, het is heerlijk en het is uitermate verfrissend.
    De eerste sporen van melk, werden in Syrië ontdekt, en zijn 8.000 jaar oud.
    Melk is eigenlijk een ongezond product en giftig voor de mensen.
    Yoghurt en kaas, daarentegen, zijn niet giftig en zelfs gezond.

  5. Hoi zelf maak ik graag AYRAN maar dan op deze manier :
    1.3 de turkse yoğurt
    1 geraspte komkommer
    2 a.3 geraspte knoflook
    Himalaya zout (!!! L
    De rest van mijn ander halve liter kan , ijs koud water
    Heel goed roeren alvorens je het gaat op drinken.
    Supper lekker.

  6. Lekker drankje in de zomer om ijskoud te drinken. In t begin vond ik het niet zo lekker, smaakte vreemd. Na een tijdje vond ik het lekker en kan er nu niet meer zonder. Is ook gemakkelijk zelf te maken. Het zout erin wordt vaak niet als gezond gezien, maar het zout in de zomer is goed voor je vochthuishouding. Je hebt wat zout nodig om vocht vast te houden in je lichaam, anders zweet je alles uit. Ik ben dol op t drankje!

  7. Mijn Iranese vriendin maak het met munt. Mijn Syrische vriendin met munt en knoflook. Een andere syrische vriendin zei: mijn moeder maakte het dunner. De 1e Syrische vriendin zei: nee, juist dikker, en liefst met geitenmelk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *