Allergisch voor melk? Drink melk!

Een koemelkallergie behandelen met koemelk? Dat klinkt wel heel apart. Maar volgens onderzoekers van Wageningen University en Erasmus MC is dat helemaal niet zo’n gek idee als je de melk droogt en verhit. Zo zou je koemelk namelijk ‘niet-allergeen’ kunnen maken.

allergisch voor melk

Allergisch voor melk?

Allergisch voor melk: gelukkig is het zeldzaam, slechts 2 procent van kinderen tussen de 0 en 2 jaar heeft het en de meeste van hen groeien er daarna overheen. Maar toch is het een vervelende aandoening. Melk en andere zuivel is een bron van waardevolle voedingstoffen, vooral voor jonge kinderen. Daarom keken onderzoekers van Wageningen University en Erasmus MC of men koemelk ‘niet-allergeen’ kan maken door ze te verhitten.

Wat is het voor een allergie?

Bij koemelkallergie ontstaat een allergische reactie wanneer het immuunsysteem reageert op een bepaald eiwit. Sommige eiwitten in melk of delen van die eiwitten in melk kunnen zo’n allergische reactie teweegbrengen. Kinderen die gevoelig zijn, bouwen antistoffen of antilichamen op die zulke eiwitten kunnen herkennen. Die antilichamen hechten zich aan die specifieke eiwitten of een epitoop, een specifiek deel van zo’n eiwit, waarna het immuunsysteem in werking gezet wordt.

Jeuk en rode huid

Zogenaamde mestcellen hechten zich aan die antilichamen en scheiden histaminen uit. Het gevolg is dat er allergische reacties ontstaan: je krijg jeuk, je huid wordt rood of je krijgt het benauwd. Hoe en op welke melkeiwitten de kinderen met koemelkallergie reageren, is verschillend per kind.

Niet alleen probleem door caseïne

Veel mensen denken dat het menselijk lichaam vooral ‘verkeerd’ reageert op het eiwit caseïne in melk. Bij een koemelkallergie reageren de meeste kinderen echter op de tweede groep eiwitten in melk, de wei-eiwitten.

Structuur anders door verhitting

Volgens de onderzoekers verandert de structuur van melkeiwitten door verhitting. In sommige gevallen verdwijnt de allergische reactie hierdoor. Maar het kan ook zijn dat de veranderde eiwitten of epigonen juist een allergie opwekt. Er is dus nog meer onderzoek nodig.

Droge verhitting het beste?

Het lijkt er op dat vocht een rol speelt bij de verandering van het eiwit. Droge verhitting zorgt daarom voor grotere veranderingen in de melkeiwitten. Tijdens het bakken van bijvoorbeeld pizza’s of muffins, waarin melk zit, vindt zo’n verandering plaats. Maar liefst 75% van kinderen met een koemelkallergie kunnen dit soort producten eten zonder een allergische reactie te krijgen. En doordat ze op deze manier toch met melkeiwitten in aanraking komen, denken de onderzoekers dat kinderen op deze manier sneller tolerantie ontwikkelen. Ze groeien dus sneller over hun allergie heen.

Wat betekent dit voor mij?

Zelf te maken met een koemelkallergie? Zoals we hierboven al opschreven: er is meer onderzoek nodig. Droge verhitting lijkt de tolerantie van koemelkeiwit te versnellen, maar dat kan sterk verschillen per kind. Zoek altijd professioneel advies van een specialist om erachter te komen hoe je het beste met een dergelijke allergie kunt omgaan.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *