Minder allergieën als je opgroeit op boerderij

Opgroeien op een boerderij heeft zo zijn voordelen. Je hebt alle ruimte om te spelen, je groeit op tussen dieren en naar nu blijkt, heb je ook minder kans op allergieën in vergelijking met kinderen die opgroeien in de stad of in een dorp.

allergieen boerderij

Dat blijkt uit een groot onderzoek van de University of Melbourne onder meer dan 10.000 mensen uit veertien landen. Hierbij werd gekeken naar de plek waar deze personen woonden tot en met hun vijfde levensjaar: op een boerderij, in de stad, of op het platteland (bijvoorbeeld in een dorp) en of ze op latere leeftijd last hadden van allergieën, astma, hooikoorts en andere longaandoeningen.

Minder afweerreacties

Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die opgroeiden op boerderijen minder afweerreacties hadden tegen allergenen. Ook hadden ze 54 procent minder kans op het ontwikkelen van astma en hooikoorts.

Grote biodiversiteit

Volwassenen die als kind op het platteland woonden scoorden minder goed dan de boerderijkinderen, maar wel iets beter dan de groep die opgroeide in de stad. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat kinderen die in een omgeving opgroeien met een grote biodiversiteit (dus veel verschillende planten en dieren) in hun latere leven minder last hebben van allergieën. Ook de luchtkwaliteit en lichamelijk activiteit spelen waarschijnlijk een rol.

Sterkere longen

Een andere opvallend conclusie uit het onderzoek: vrouwen die op een boerderij opgroeien hebben op latere leeftijd sterkere longen dan vrouwen die op het platteland of in de stad opgroeien. Bij mannen is dat verband niet zichtbaar.


Comments

  1. Pingback: Onderzoek: gezonder opgroeien met zuivel? - The Daily Milk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *