Afvallen met kaas? Ja, zegt Iers onderzoek

Ierse wetenschappers zijn niet langer overtuigd van de gezondheidsnadelen van kaas. Niks hogere cholesterol en hogere Body Mass Index (BMI), zeggen ze. Volgens hun recente onderzoek hebben mensen die vaak kaas eten juist een lagere cholesterol en een lager BMI. Afvallen met kaas? Yes, we can.

afvallen met kaas

Eetdagboek bijhouden

De studie volgde 1500 volwassenen tussen de 18 en 90 jaar in Ierland. De proefpersonen moesten van de onderzoekers vier dagen lang een eetdagboek bijhouden en het ook vermelden als ze de volgende zuivelproducten aten: kaas, melk, yoghurt, room en boter. Ze waren dus niet specifiek bezig met afvallen met kaas. Na het bijhouden van het eetdagboek werd hun bloed gecontroleerd op cholesterol.

Veel zuivel, lager BMI

Hierbij werden drie clusters onderscheiden en apart geanalyseerd: zuivel van volle melk, producten van melk en yoghurt met minder vet en boter en room. Het cluster ‘melk en yoghurt met minder vet’ haalde de beste hoogste scores op de Healthy Eating Index. De wetenschappers kwamen er eveneens achter dat deelnemers die veel zuivel aten een lager BMI hadden. De kaasliefhebbers hadden een lage bloeddruk en aten meer verzadigde vetten, maar dat leidde dan weer niet tot een hoog cholesterol.  

Afvallen met kaas?

Volgens kaascritici is het eten van veel kaas nog altijd vragen om problemen. Kaas zou namelijk veel te veel verzadigd vet en zout bevatten. Hierdoor loop je volgens hen een groter risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Voorstanders van kaas wijzen uiteraard op de waardevolle voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, hoogwaardige eiwitten) in ons lievelingsproduct. Volgens hen is kaas gezond. Ze worden sinds kort gesteund door wetenschappers die durven beweren dat afvallen met kaas kan. Misschien was de toegenomen populariteit van cottage cheese (hüttenkäse) al een indicatie.

Slank lijf

Hoewel melk- en yoghurtconsumptie dus geassocieerd wordt met een slank lijf kwam er ook wel een mogelijk nadeel bovendrijven in het Ierse onderzoek. De bloedlipidenprofielen – lipiden zijn vetachtige substanties in je bloed – blijken in een laag vetrijk en koolhydraatrijk dieet namelijk minder gunstig voor je te zijn. Om deze associatie beter te leren begrijpen, is volgens de Ierse wetenschappers op korte termijn meer onderzoek nodig.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *