Afgebroken tand? Bewaren in melk (en snel naar de tandarts)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Door een harde val kan het gebeuren dat er een stukje van je tand afbreekt. Heel vervelend, het is toch je kostbare gebit. Het advies? Bewaar het stukje tand in een glas volle melk – en ga zo mogelijk naar de tandarts.

afgebroken tand melk

Melktand: wachten tot de wissel

Beschadigingen van het melkgebit zijn minder ernstig dan bij een volwassen gebit. Is je kind gevallen en is er een stukje tand afgebroken? Bij een melktand hoef je in principe niets te doen. Als een melktand volledig is uitgevallen, mag deze niet worden teruggeplaatst. Bij een afgebroken melktand kan de tandarts eventueel de scherpe rand gladslijpen, zodat je kind de tong niet beschadigt. Verder luidt het advies: gewoon afwachten totdat de tand wisselt.

Afgebroken tand bewaren in koude melk

Met volwassen tanden is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Dan is het extra vervelend als er een stuk van je tand afbreekt, want met die tanden moet je de rest van je leven doen. Zodra je van de schrik bekomen bent, is het belangrijk dat je het afgebroken stukje tand terugvindt en bewaart. Dat doe je niet zomaar in een bakje of een papieren zakdoek. Je bewaart de tand het beste in een glas koude melk, bij voorkeur halfvolle of volle melk.

Enzymen in melk voorkomen dat tand uitdroogt

Waarom je een afgebroken tand of kies moeten bewaren in melk? Dat zit zo: de aanwezige enzymen in de melk zorgen ervoor dat de tand niet uitdroogt. Heb je geen melk voorhanden? Dan kun je de tand ook bewaren in speeksel, bijvoorbeeld onder je tong. Pas dan wel op dat je het stukje tand niet inslikt. Ga met het afgebroken stukje tand direct naar de tandarts. Die zal zorgvuldig bekijken hoe de situatie het beste kan worden opgelost.

Direct naar de tandarts voor herstel

Ben je er snel bij, dan kan de tandarts het stukje tand misschien wel opnieuw vasthechten. Was je te laat bij de tandarts of heb je het afgebroken stuk tand niet teruggevonden? Dan bestaan er gelukkig nog andere mogelijkheden om je kapotte tand te herstellen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met een tandkleurig materiaal (composiet). Is de tand te ver afgebroken, dan is een kroon de beste oplossing.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *