Affogato: zo maak je dit authentieke Italiaanse ijsdessert

Wie de menukaart van een willekeurig restaurant openslaat, stuit bij de pagina desserts wellicht op een affogato. Dit is een Italiaans ijsdessert dat wordt gemaakt met vanille-ijs en espresso. Een simpel nagerecht, dat altijd een succes is – en zo op tafel staat.

affogato

Wat is affogato?

De affogato is een authentiek Italiaans dessert, waarbij een bolletje vanille-roomijs wordt overgoten met sterke, loeihete espresso. Het resultaat? Een heerlijke combinatie van warm en koud in één gerecht. De pittige smaak van de espresso wordt milder door het romige vanille-ijs. Het woord affogato betekent letterlijk ‘verdronken’ in het Italiaans. Een toepasselijke naam voor dit Italiaanse toetje, want het bolletje ijs verdrinkt min of meer in de hete koffie.

Roomijs en espresso: een gouden combi

Eenvoud is misschien wel de grootste kracht van de Italiaanse keuken. De affogato is daar een perfect voorbeeld van. Het originele recept bestaat uit slechts twee ingrediënten: koffie en roomijs. Daarmee is het een dessert in de categorie ‘kleine moeite, groots effect’. Niet verrassend dus dat de affogato een hit is op sociale media. Op TikTok heeft de hashtag affogato maar liefst 152 miljoen views en komen de meest verrassende varianten voorbij.

De smaak van Italië, met of zonder likeur

We zeiden het al, volgens het authentieke Italiaans recept wordt affogato gemaakt met espresso en gelato, roomijs. That’s it. Maar natuurlijk kun je dit klassieke ijsdessert ook in een nieuw jasje steken. Bijvoorbeeld door het vanille-ijs te vervangen door chocolade-ijs. Of door er een scheutje likeur aan toe te voegen. Vervolgens kun je het dessert garneren met een toefje slagroom, fijngehakte nootjes of verkruimelde Italiaanse koekjes.

 Ingrediënten

 1 grote bol vanille-ijs

1 sterke espresso

2 Italiaanse koekjes zoals cantuccini (amandelkoekjes) of amaretti (bitterkoekjes)

Verder nodig: Een mooi glas of kom om het dessert in te serveren, een lepel en een deegroller.

 

Bereiding 

  1. Schep een flinke bol vanille-ijs in een glaasje.
  2. Schenk hier een vers gezette, liefst lekker sterke espresso overheen.
  3. Verkruimel de koekjes met een deegroller.
  4. Bestrooi het ijs met de koekkruimels.
  5. Serveer de affogato direct met een lepel.

Variatietip: Je kunt de affogato een twist geven door er je favoriete likeur aan toe te voegen, zoals Tia Maria of amaretto. Meng de espresso met de likeur en schenk deze over het ijs. Je kunt er ook voor kiezen om de likeur in een apart glaasje bij de affogato te serveren.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Affogato
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *