Aardbeienmelk: het ultieme zomerdrankje

Het frisse zusje van de aardbeienmilkshake. Dat is misschien wel de beste omschrijving van aardbeienmelk. Dit verkoelende zomerdrankje met een mooi kleurverloop van wit naar roze is een hit op TikTok. Je maakt het met verse aardbeien, melk, ijs en suiker.

aardbeienmelk

Melk en aardbeien in de mix

Aardbeien behoren tot de meest geliefde vruchten van de zomer. Ze zijn zoet, sappig en smaken heerlijk in de yoghurt of in hemelse taarten zoals aardbeienslof. Maar ook drankjes met aardbeien moet je zeker eens proberen. Wat dacht je van aardbeienmelk? Dit friszoete drankje dankt zijn populariteit aan TikTok en hoort ijskoud te worden gedronken. Het ultieme zomerdrankje dus, dat door de bereiding bovendien een lust voor het oog is.

Aardbeienmelk: uit nood geboren gedurende Covid

Aardbeienmelk is het niet het eerste recept dat een hit werd dankzij TikTok. Het sociale mediaplatform is ook de drijvende kracht achter trends als butter board, pancake cereals en dalgona-koffie. Het idee voor aardbeienmelk ontstond in Groot-Brittanië in de coronatijd, toen horecazaken gesloten waren en mensen hun favoriete aardbeienmilkshake misten. Het lockdown-recept pakte zo goed uit, dat fans het thuis nog steeds graag maken.

Gelaagd drankje met mooi kleurverloop

De grote kracht van aardbeienmelk is dat het niet alleen lekker smaakt, maar er ook heel aantrekkelijk uitziet. Het drankje wordt namelijk in laagjes opgebouwd zodat er een mooi kleurverloop ontstaat van wit naar roze. De eerste stap is om aardbeien en suiker in een pan te koken – waarbij er al heerlijke geuren vrijkomen. Vervolgens schenk je deze aardbeiensiroop in een mooi glas met ijs en voeg je de melk hieraan toe. Het resultaat: roze geluk in een glas!

Tip: De glaskeuze is bij dit drankje heel belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een mooi wijnglas (met óf zonder steel), een tumbler of een longdrinkglas om de aardbeienmelk in te serveren.

Ingrediënten voor 4 grote glazen

400 gram rijpe aardbeien
600 milliliter melk
75 gram suiker
600 ml melk
ijsklontjes

Verder nodig: een stamper (bijvoorbeeld van een vijzel) of staafmixer.

Bereiding

 1. Houd vier aardbeien apart (voor ieder glas één), gewassen en met het kroontje er nog aan.
 2. Maak de rest van de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snijd ze in kleine stukjes.
 3. Doe de aardbeien in een steelpannetje en voeg hier de suiker aan toe.
 4. Plet het aardbeienmengsel met een stamper of pureer het kort.
 5. Verwarm het aardbeienmengsel in de pan totdat het kookt. Zorg ervoor dat het niet aanbrandt.
 6. Laat de aardbeiensiroop ongeveer tien minuten afkoelen.
 7. Vul een mooi groot glas voor ongeveer driekwart met ijs.
 8. Giet de zelfgemaakte aardbeiensiroop in het glas.
 9. Schenk nu langzaam de melk erbij tot aan de rand van het glas.
 10. Snijd met een mes een inkeping in de losse aardbei en zet deze op de rand van het glas als garnering. Plaats eventueel een mooi rietje in het glas.
 11. Vergeet niet om je creatie te showen op TikTok of Instagram!

Variatietip: Voeg het sap van een halve citroen toe aan het aardbeienmengel voordat je het aan de kook brengt. Zo krijgt je aardbeienmelk met een frisse twist.

Samenvatting
recipe image
Naam gerecht
Aardbeienmelk
Auteur
Update
Bereidingstijd
kooktijd
Totaal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *