‘Aardappelmelk’: hoe scoort dit alternatief?

In het rijtje plantaardige melkvervangers zit naast soja, haverdrink, amandeldrink en anderen sinds 2022 ook ‘aardappelmelk’. Dat flink industrieel bewerkte drankje bevat 9% aardappelen en nog heel wat andere toevoegingen. Is het een echt alternatief voor koemelk? We zetten de vragen en antwoorden op een rij.

aardappelmelk dug

Wat is ‘aardappelmelk’? 

‘Aardappelmelk’ is de naam die soms wordt gebruikt van een van oorsprong Zweeds plantaardig drankje gemaakt met aardappels, koolzaadolie, water, suiker en een hele rits andere ingrediënten. Het heeft de merknaam DUG meegekregen en is in eerste instantie alleen in Zweden en in Groot-Brittannië op de markt gekomen. 

Waarom die aanhalingstekens bij ‘aardappelmelk’?

‘Aardappelmelk’ is geen melk, maar een plantaardig drankje dat als een soort melkvervanger op de markt is gebracht. In de EU is afgesproken dat alleen melk afkomstig van dieren onder de naam ‘melk’ mag worden verkocht. Daarom is aardappeldrink of aardappeldrank eigenlijk een betere naam. 

Is ‘aardappelmelk’ vergelijkbaar met koemelk?

Net als veel andere plantaardige melkvervangers als rijstdrink, amandeldrink, haverdrink en kokosdrink is dit drankje op basis van aardappels wat betreft voedingswaarde niet te vergelijken met koemelk. Dat komt vooral omdat er veel minder proteïne (eiwitten) in zit. Ook wordt melk van een koe (of van een geit of een schaap) vaak alleen gezeefd en verhit in een zuivelfabriek. Ze worden dus amper bewerkt. Om een plantaardige vervanger te maken met een vergelijkbare smaak en mondgevoel is vaak flink wat industriële bewerking nodig.

Koemelk bevat wél alle 9 essentiële aminozuren

‘Aardappelmelk’ is dus heel anders dan melk of andere zuivel afkomstig van koeien. Koemelk bevat namelijk alle essentiële aminozuren: fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine. Die zijn essentieel omdat ons lichaam ze wel nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Daarom moet je ze via voeding zien binnen te krijgen. Melk en andere zuivel van koeien is daarvoor heel geschikt. En plantaardige melkvervangers vaak helemaal niet.

Is ‘aardappelmelk’ lekker?

Smaken verschillen natuurlijk, dus of je het lekker vindt, kunnen we je niet echt vertellen. Het drankje gemaakt door Dug is in elk geval zo ontwikkeld dat het een ‘neutrale’ smaak heeft. 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *