5 dingen die je met yoghurt kunt doen (naast eten)

Waar yoghurt al niet goed voor is! Behalve dat het een heerlijke en gezonde snack is, kun je nog veel meer met yoghurt doen. Zoals je sieraden ermee schoonmaken, de gootsteen ontstoppen of het gebruiken als aftersun.

Sieraden poetsen met yoghurt

Meer dan een gezond hapje

Dat yoghurt lekker en verantwoord is, weet je al. Het zit net als andere zuivelproducten vol belangrijke bouwstoffen als eiwitten en vitamines en mineralen als vitamine B2 en B12, foliumzuur, calcium, kalium en magnesium. En de melkzuurbacteriën in yoghurt zijn supergoed voor je darmen. Maar de liefde voor yoghurt en afgeleiden zoals Turkse ayran gaat niet alleen door de maag. Zo is het bijvoorbeeld ook goed tegen slechte adem, vooral als je knoflook hebt gegeten.

De grote schoonmaker

Met yoghurt kun je van binnen dus een grote schoonmaak houden. Maar ook je buitenkant knapt er enorm van op. Het is een universeel schoonheidsproduct, goed voor huid en haar. En zelfs in en om het huis is yoghurt het ideale schoonmaakmiddel. Vijf verrassende toepassingen waarbij de zuren, enzymen en vitaminen het werk voor je doen:

1. Sieraden oppoetsen met yoghurt

Zilveren sieraden worden na verloop van tijd matter of verkleuren door blootstelling aan lucht en vocht. Chemische stoffen als parfum en make-up maken de aantasting nog erger. Maar: je zilveren juwelen maak je weer net zo blinkend als toen je ze kocht door ze in een bakje met yoghurt te leggen. Laat ze 10 tot 20 minuten weken en spoel ze af met warm water. Het eiwit in yoghurt wordt geabsorbeerd door de sieraden, waardoor ze weer gaan glanzen.

2. Yoghurt als schoonheidsproduct

Yoghurt is een echte alleskunner op het gebied van huidverzorging. Een gezichtsmasker met de probioot kan puistjes voorkomen, zorgen voor een stralende teint en rimpels tegengaan. Dat dankzij de proteïne en vitaminen die yoghurt bevat. En niet alleen je gezicht heeft baat bij een beetje yoghurt, ook van een voetscrub (met wat gemalen koffie) of haarmasker met yoghurt knap je op. De melkzuur zorgt voor hydratatie en gaat huidveroudering tegen. Ook verwijdert de melkzuur in yoghurt dode huidcellen en voorkomt verstopte poriën.

3. Gootsteen ontstoppen met yoghurt

Yoghurt is ook je eerste hulp bij verstopte gootsteen. Een niet-chemische, milieuvriendelijke oplossing bovendien. Giet een kopje ongezoete yoghurt in de afvoer en laat het een nachtje staan. Als het goed is, lossen de enzymen in de yoghurt het slib in de afvoer op. De volgende ochtend giet je een ketel kokend water door de afvoer. Als het water wegloopt, heeft het gewerkt. Zo niet, dan zullen er drastischere maatregelen nodig zijn.

4. Roest weghalen met yoghurt

Niet alleen oneffenheden op je huid verdwijnen met yoghurt, ook plekjes op metalen in en om het huis maak je zo weer blinkend en schoon. De zuren in de yoghurt pakken de oorzaak van de vlek aan door de koperoxide af te breken. Wrijf het metalen voorwerp in met yoghurt en laat het drogen. Veeg het vervolgens met een natte doek weg en droog het nu blinkend schone oppervlak.

5. Als aftersun

Je goed insmeren blijft het allerbelangrijkste om zonnebrand te voorkomen. Maar als het toch mis is gegaan en je een rode huid hebt door de zon, is daar een betaalbaar huis-, tuin- en keukenmiddel. Yoghurt helpt namelijk ook bij zonnebrand. Het verzacht je huid en heeft een verkoelend effect. Zink in de yoghurt gaat roodheid tegen en zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën in je huid weer in balans komen. De eiwitten zorgen voor een beschermend en verkoelend laagje over je huid.

Zo maak je je eigen aftersun van yoghurt

Meng 2 eetlepels yoghurt (liefst koel uit de ijskast) met enkele druppeltjes kamilleolie. Smeer het mengsel op de verbrande huid en laat het een paar minuutjes intrekken. Dep met een licht vochtige doek de overtollige yoghurt weg.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *