2015: meer weidegang

In 2015 stonden meer koeien in de wei dan in 2014 en dat is goed nieuws! In het afgelopen jaar paste 78,3 procent van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe. Vorig jaar was dat iets lager (77,8 procent).

meer weidegang

Meer weidegang

Boeren en zuivelbedrijven willen meer weidegang. Sinds 2012 nam het aantal koeien in de wei af. Die dalende trend lijkt nu gekeerd.  “Nu zijn nieuwe initiatieven nodig om de weidegang verder te laten toenemen”, zegt Piet Boer, voorzitter van de Commissie Duurzame Melkproductie van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Convenant weidegang

LTO en NZO namen in 2012 als partners van het samenwerkingsverband Duurzame Zuivelketen het initiatief tot het Convenant Weidegang. Daarin spraken 65 partijen af om het niveau van weidegang van dat jaar te behouden. Toen paste 81% van de melkveebedrijven in Nederland een vorm van weidegang toe.

Nieuwe initiatieven

Om het aandeel weidegang weer te laten stijgen, zijn al nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo zullen enkele zuivelondernemingen de beloning voor melkveehouders die hun koeien buiten laten lopen, verhogen.

Weidecoaches

Ook zal komend jaar het project Nieuwe Weiders van start gaan. Melkveehouders worden dan persoonlijk begeleid door speciale Weidecoaches die opgeleid zijn door de stichting Weidegang. Ook verwachten de initiatiefnemers veel van de resultaten uit het project Robot & Weiden. Dat leidde het afgelopen jaar tot vijf verschillende concepten voor bedrijven die het automatisch melken willen combineren met weidegang.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *